The Practice

Projects

proyectos / Transportation / STANSTED INTERNATIONAL AIRPORT

Stansted International Airport

To meet the ongoing demand for air travel and to transform the passenger experience at London Stansted, the biggest upgrade to the airport since the terminal opened in 1991 will take place. 
The Architectural concept of this large scale refurbishment project is based on:
- Relocating the existing plant room from the departures floor to unallocated spaces on the arrivals floor.
- Keeping and reconfiguring some of the vertical communication cores locating all seating areas on the departures floor and fully segregating departures and arrivals flows.
- Organizing queue areas in relation to gate VCCs and parallel to the façade.
- Rearranging all uses in order to provide enhanced facilities and make a more visible retail offer.
- Providing a memorable passenger experience throughout departures and arrivals floors. The project brings natural light and colour to the arrival’s corridor.
A perfectly balanced distribution of the seating areas has been proposed to resolve the current problem of congested areas in some points of the satellite and empty ones in others. The concept behind the ceiling design is to bring some movement and vibrancy to it. 
Intuitive wayfinding to guide passengers has been achieved by the use of colour on the departures floor; tingeing the gate vertical comunication cores to match the specific colour of the gate on the arrivals floor. A gradient of colours is chosen from warm reds to cold blues to lead the passenger from the southern end of the satellite the north.
Neutral colours are chosen for the rest of the floors, walls and celings in order to strengthen the vivid colours of Gate VCC.

DATA SHEET

Place/Date: Stansted, 2019
Client: Manchester Airports Group (MAG)
Budget: Confidential
Area: 11070 m2
Architects: luis vidal + architects / Arcadis UK
Contributors:
Project Status: Competition
Team: luis vidal + architects