The Practice

Projects

proyectos / Offices / NEW CORPORATE HEADQUARTERS ZARDOYA-OTIS

New Corporate Headquarters Zardoya-Otis

The power and quality of the proposal stems largely from the detailed treatment of each of the facades of the simple rectangular shape of the building, a direct response to the prevailing conditions such as sun orientation, shape, views, access and context.

The “soul” of the proposal is found in the spaces created between these volumes and behind these facades, with the appearance of an outdoor patio that builds the relationships of the interior spaces.

The project can be summarized as a very simple and economical solution, creating a desirable place to work in and a quality business location.

All of those involved in the development of this project, from the property to the technical teams of architects and engineers, are aware that buildings are large consumers of energy and it is their responsibility to find the means to reduce both energy consumption and environmental impact.

Therefore, we have worked to achieve at least a “GOLD” level in LEED certification.

The design principles for the new Otis headquarters are based on the search for an architectural model that optimizes the three basic principles of sustainability: social, economic and environmental.


Three basic principles of sustainability: social, economical and environmental

DATA SHEET

Place/Date: Leganés, Madrid, 2010
Client: Zardoya - Otis
Budget: 6.5 M €
Surface: 5.000 m2 office + 6.800 m2 parking
Arquitects: luis vidal + architects
Contributors: Calter Ingeniería - Vectoria
Project Status: Schematic Design
Team: David Ávila - Eva Couto - Francisco Rojo - Irene Rojo de las Heras - Luis Vidal - Jaime Alberdi - Mario Castillo