The Practice

Projects

proyectos / Offices / CAMPUS PALMAS ALTAS

Campus Palmas Altas

The Palmas Altas Technology Centre, new head office for the Seville company Abengoa, is designed to be a new benchmark in sustainable architecture. A project going further than just following the typical characteristics of a business park, aiming to become a real community, compact and grouped around a courtyard. The design features spaces that have a strong sense of cohesion and are designed to encourage the interaction and collaboration of its employees.

With a building area of 50,000 m² and 1,300 underground parking spaces, the new center consists of seven buildings arranged around a central square and optimized in order to maximize the effect of self-shading and temperature control. It is configured with a system of exterior spaces, gardens, and leisure and entertainment areas, reflecting the Andalusian architecture vernacular and responding to the varying local weather conditions. The central square defines the entrance to the site and reflects the spirit of collaboration of Abengoa acting as the main interaction center for the park users. Likewise, the scale of the buildings ensures the quality of life of its occupants, providing natural lighting and ventilation throughout the interior, as well as having slats in the facades to control the entry of excessive light. In each building, the spaces are connected vertically to the exterior through an atrium that acts as a unifying central courtyard.

The project presents state-of-the-art environmental technologies such as photovoltaic panels, a trigeneration plant, hydrogen fuel cells, and efficient lighting and air conditioning systems (HVAC, Heating, Ventilation and Air Conditioning). Energy saving criteria are also applied in all aspects of the design; from the buildings’ geometry based on compact forms, the enveloping composition of the building, or the distribution and design of the solar control devices, to the choice of the materials.

The result of Abengoa's demanding  “green” agenda is an innovative design, designed for pedestrian use only, and will form part of the new type of office of the future.

CPA has achieved a LEED Platinum Certification.


A new state-of-the-art and sustainable campus

Awards

RIBA European Winner Award 2010
Campus Palmas Altas. Abengoa corporate headquarters in Spain

Prime Property Award - Sustainable Development 2010
Campus Palmas Altas

Design Award – Commercial Building 2010
Campus Palmas Altas

DATA SHEET

Place/Date: Seville, 2005-2009
Client: Abengoa
Budget: 100 M €
Surface: 100.000 m² (50.000 m² offices + 7.000 m² services + 43.000 m² parking)
Arquitects: luis vidal + architects / RSH + Partners
Contributors: Arup, D-Fine, Bovis, Facilitec, Novotec, Reflect, Audioscan, Heliopol, Siteco, Lindner, Clestra, Vitelsa, etc.
Project Status: Built
Team: María Astiaso - David Ávila - Eva Couto - Marta Cumellas - Isabel Gil - Héctor Orden - Francisco Rojo - Irene Rojo de las Heras - Gentaro Shimada - Oscar Torrejón - Luis Vidal - Patricia Allona - María Álvarez-Santullano - Luis Colino - Esther Crespo - Almudena de Benito - Claudia García Nieto - Irene Méndez - María Ortega - Javier Palacios - Bárbara Pérez - Almudena Pérez - Roberta Sartori - David Sobrino - Veronica Van Kesteren - Stepen Barrett - Stuart Blower - Pablo Codesido - Jason García - Lennart Grubb - Ivan Harbour - Amo Kalsi - Marcin Koltunski - Juan Laguna - Carmen Márquez - Mariola Merino - Richard Rogers - Amelia Seisdedos - Simon Smithson - Graham Stirk - Paloma Uriel - Josefina Vago - Laura Vega - Laura Villa