The Practice

Projects

proyectos / Hospitals / NEUROPSYCHIATRIC RESEARCH INSTITUTE LÓPEZ-IBOR EXTENSION

Neuropsychiatric Research Institute López-Ibor Extension

The original López-Ibor Clinic, built on open land with extensive gardens and surrounded by a boundary wall, became gradually completely isolated from the adjacent neighborhoods as a result of the growth of the city of Madrid in recent years. The walls that physically separate the property from the outside produced a sense of isolation both among patients and visitors to the clinic. There was also an obvious need to expand the clinical services and take advantage of the new urban character of this space. 

The client’s brief was to look for ways to open the complex to the city, normalize the patient’s life, and to restore the relationship between the clinic, its surroundings, and the community in general.

The main objectives of the project were to provide the complex with new uses complimentary to the health system and to integrate the complex into the urban system. The solution proposed by the design team allows expanding the range of uses and services for the patients and their treatment, merging the concepts of healthcare and treatment of diseases of the mind and body. The clinic is open to the city without losing the sense of calm, and the gardens are protected through spatial and landscape integration and a balanced mix of uses.

A combination of different materials is used to help the patients in the rehabilitation of motor function, and airy and clear spaces are created, forming an interplay between the interior and the exterior. 

The new clinic extension includes the expansion of the psychiatric area with the addition of new services for child psychiatry, modern laboratories and new consulting rooms, a new residence for health sciences, a water and health center, an area for complementary services (pharmacies, etc.), and some open areas (public square and gardens) that can be used by the public. In this way, thanks to the functional and open articulation of the different parts, the project manages to promote the transition from isolation to integration, creating a modern and user-friendly complex.

A modern and user-friendly complex

DATA SHEET

Place/Date: Madrid, 2005 - present
Client: López-Ibor Clinic
Budget: 25 M €
Surface: 15.000 m²
Arquitects: luis vidal + architects / RSH + Partners
Contributors: -
Project Status: Concept Design
Team: Marta Cumellas - Isabel Gil - Jugatx López Amurrio - Oscar Torrejón - Luis Vidal - Ignacio Álvarez-Monteserín - José Gad Peralta - Bárbara Pérez - Juan Laguna - Erick Maass - Simon Smithson