The Practice

Projects

proyectos / Cultural / GRANADA UNIVERSITY CAMPUS

Granada University Campus

Restricted competition to design the new Granada Health Sciences campus in association with Richard Rogers Partnership. The planning and building of the Campus for Health Sciences is rooted in the incorporation of five new buildings; Faculty of Medicine, Faculty of Pharmacy, School of Health Sciences, Faculty of Dentistry, and a General Service building.

The design submitted by the RSHP-luis vidal + architects team aims to achieve an integrated intervention in order to obtain a coherent and harmonious typological transition between Granada’s urban fabric, located in the north, and the surrounding fragmented volumes of the Ronda Sur, in the south, characterized by intense traffic. A faculty that matches the famed architecture of Granada through the use of smaller-scale volumes and playing with different spaces between sun and shade. The connection and openness to the city is encouraged by the creation of independent internal interaction spaces.

The general services building represents the core of the environment, working as a main axis. From this, the different buildings, distributed in the form of a permeable connection comb, begin, creating spaces of public access that unite the different volumes. On the main building, a terrace-walk is created where all the flows of access to the faculties are concentrated.

The layout of the buildings is organized around a line of small regular spaces, facing the urban park and several open public spaces located around the core communication patios and the faculties. The college walkway has pergolas and skylights that hint to the general services building.

Among the sustainable strategies proposed are the use of a cogeneration plant to produce electricity, landscaping and gardening that reduces or eliminates the need for irrigation, recycling and collection of rainwater, and orientation of the facades to minimize energy consumption.

​​​​​​​
Design looking to create a safe campus, with easy and direct connections


DATA SHEET

Place/Date: Granada, 2006
Client: Granada university
Budget: 100 M €
Surface: 98.000 m²
Arquitects: luis vidal + architects / RSH - Partners
Contributors: Arup
Project Status: Tender
Team: Eva Couto - Marta Cumellas - Jugatx López Amurrio - Oscar Torrejón - Luis Vidal - José Gad Peralta - Sonia Pérez - Jason García - Juan Laguna - Carmen Márquez - Simon Smithson - Laura Vega - Laura Villa